Pelastakaa Lapset ry järjestää nuorisotalotoimintaa verkossa – aktiivista keskustelua etänä

Digi · Terhi Piiroinen

Lapset ja nuoret joutuvat olemaan erossa kavereistaan ja kuntien sekä kaupunkien järjestämistä palveluista koronaviruspandemian vuoksi. Pelastakaa Lapset -yhdistys kouluttaa parhaillaan lisää henkilökuntaa digitukitoimintoja varten. Vapaaehtoiset toimivat lasten parissa etänä. Verkkonuorisotalo Netari palvelee nuoria poikkeusoloissa.

– Korona-pandemian aiheuttama tilanne Suomessa huolestuttaa lapsia ja nuoria. Nuorten huolet liittyvät vapaa-ajan ja kaverisuhteiden muutoksiin, harrastusten vähenemiseen, mielenterveyteen, etäopiskeluun, ikävystymiseen, stressaaviin perhetilanteisiin ja riitojen lisääntymiseen, vanhempien alkoholinkäyttöön sekä pelkoon omasta ja läheisten terveydestä, kertoo Reconnect-hankkeen suunnittelija Lauri Sundberg Pelastakaa Lapset ry:stä.

Pelastakaa Lasten verkkonuorisotalo Netarissa palvelee nuoria myös poikkeusaikoina osoitteessa: netari.fi. Netari tarjoaa nuorille mahdollisuuden ajan viettoon, ryhmäkeskusteluihin, kahdenvälisiin keskusteluihin ja pidempikestoiseen tukeen lukuisilla eri alustoilla.Vuonna 2019 Netarin eri toiminnoissa kohdattiin yli 17.000 nuorta.

– Kun kasvokkaisten kontaktien ja palvelujen saatavuus vähenee, on tärkeää, että nuorella on paikkoja, joissa jakaa arkensa, kokemuksensa ja huolensa myös verkossa. Koulutamme säännöllisesti uusia vapaaehtoisia digitaalisesti tehtävään nuorisotyöhön. Tarjoamme myös kuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöille mahdollisuutta siirtää toimintansa digiympäristöön siksi ajaksi, kun nuorisotilat ovat kiinni, sanoo Sundberg.