Renkaiden kuntoa tulee tarkkailla myös vaihtojen välillä – kolikkotesti mittaa urasyvyyden

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Takatalvi on iskenyt monelle Suomen paikkakunnalle, mutta moni suunnittelee kesärenkaiden vaihtoa. Sääennusteita kannattaa kuitenkin seurata ennen nastarenkaista luopumista. Myös renkaiden kunto tulee tarkastaa perusteellisesti.

– Renkaiden tarkistuksessa varmistetaan riittävä urasyvyys ja että renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Ilmanpaineet laitetaan kohdalleen automallin suositusten mukaan. Säilytykseen meneviin talvirenkaisiin on hyvä laittaa hieman normaalia suurempi ”säilytyspaine”. Nastarenkaista tulee tarkistaa, että nastoja ei ole irronnut liikaa. Muutama irronnut nasta rengasta kohti ei yleensä vaikuta renkaan ominaisuuksiin, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Jos autoa käytetään vähän, eivät myöskään renkaat kulu vuosien saatossa samalla tahdilla kuin ahkerasti ajavien. Lisäksi renkaiden ikä tulee tarkistaa. Renkaan kyljestä selviävä ikä vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin ja jarrutusmatkaan. Jos renkaiden ikä lähentelee kesärenkaissa 10 vuotta, eivät ne enää vastaa ominaisuuksiltaan uudempia renkaita, vaikka urasyvyys olisikin kunnossa. Talvirenkaissa viisi vuotta alkaa olla ikä, jolloin säännöllisesti ajavan harkita renkaiden vaihtoa..– Kahden euron kolikon hopean värinen reunus on noin neljän millimetrin levyinen. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, tiedät että urasyvyys on yli neljä millimetriä rengas on vielä kelvollinen arkiliikenteeseen. Tarkempaan mittaustulokseen tarvitset urasyvyystulkkia, jossa on millimetriasteikko.

Autoilijan tarkastuslista – tee nämä säännöllisesti

1. Seuraa renkaan kulumista. Kuluuko rengas tasaisesti koko kulutuspinnasta vai kuluuko se enemmän vain toisesta reunasta? Säädätä tarvittaessa pyörien asentokulmat oikeaksi autokorjaamolla.

2. Tarkasta ilmanpaine säännöllisesti vähintään parin kuukauden välein rengaspainemittarilla.

3. Tiedätkö renkaittesi iän? Renkaan valmistusvuoden ja kuukauden voi lukea renkaan kyljestä. Jos renkaan ikä lähentelee 10 vuotta, ne tuskin ovat enää turvalliset jokapäiväiseen liikkumiseen.