Juhliminen siirtyi ravintoloista asuntoihin – kotihälytykset työllistävät poliisia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Hämeen poliisi kertoo, että ravintoloiden sulkeminen näkyi poliisitehtävien vähyytenä keskusta-alueilla viikonloppuna. Vastapainona yövuoron poliisipartiot saivat käydä hiljentämässä useampaa kovaäänistä juhlintaa yksityisasunnoissa. Ihmiset nauttivat alkoholia, oli koronavirusta tai ei.

On sanottu, että suomalaiset oppisivat nauttimaan alkoholia sivistyneemmin valvotuissa olosuhteissa, jos ihmisillä olisi mahdollisuus viettää enemmän aikaansa ravintoloissa. Baarimikot valmistavat laadukkaita drinkkejä ja ovimiehet vastaavat asiakkaiden turvallisuudesta. Tällöin ihmisten ei tarvitse ostaa pakettiautollista alkoholia Virosta ja nauttia sitä kaksin käsin kotona.

Asiassa on kuitenkin yksi iso mutta: Hinta. Aniharvalla suomalaisella on varaa nauttia ravintolaillasta pitkän kaavan mukaan, koska alkoholiverotus nostaa kustannuksia hurjasti verrattuna esimerkiksi muihin eurooppalaisiin maihin. Nyt kotona juopottelu korostuu entisestään, kun ravintolat on suljettu koronaviruspandemian vuoksi. Ehkäpä tästä oppineena Suomessa ryhdytään panostamaan jatkossa sivistyneeseen ilotteluun valvotuissa olosuhteissa. Juhliminen jatkuu kuitenkin – olivatpa baarit auki tai kiinni.