Suomen poliisilta vakava viesti: ”Lapset ja nuoret eivät saa kokoontua”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kevään lämpeneminen tarkoittaa poliisin näkökulmasta sitä, että nuoret saattavat kokoontua julkisille paikoille yhä enemmän. Kokoontuminen on kiellettyä. Vastuu jälkikasvustaan on vanhemmilla.

– Nuorten kokoontuminen suuremmissa ryhmissä lisääntyi selkeästi pääsiäisen aikana. Alueellisesti oli havaittavissa suurienkin joukkojen kokoontumisia, joihin poliisi on joutunut puuttumaan. Poliisi ennakoi, että säiden lämmetessä tilanne pahenee, sanoo poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta.

– Poliisi vetoaakin aikuisia seuraamaan lasten ja nuorten tekemisiä ja ohjeistamaan heitä tarvittaessa lähikontaktien välttämisen tärkeydestä. Satunnainen tapaaminen skeittiparkilla tai puistossa ei ole viranomaisten ohjeiden tarkoittama yli kymmenen hengen julkinen kokoontuminen, mutta se voi vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, mihin poliisin tulee puuttua.

Poliisihallituksen tekemien tilastojen perusteella alkuvuonna kotihälytysten määrä on noin 26 prosentin kasvussa. Alueelliset erot ovat varsin suuria. Häiriö- ja kotihälytystehtävät ovat jatkaneet lisääntymistä, mutta valvonta- ja hälytystehtävät yleisesti ovat lievässä laskussa. Kotihälytystehtävissä nousua aiheuttavat häiriökäyttäytyminen ja erityisesti metelöinti, kuten kotibileet.