THL: Koronavirusta mitataan jätevesistä – kertoo missä on eniten tartuntoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

COVID-19 -tartunta todetaan jokaisen ihmisen kohdalla henkilökohtaisella testillä. Suuri osa virusta kantavista on oireettomia. Testejä ei tehdä suurella skaalalla, joten tartuntojen todellista määrää on mahdotonta tietää. Siksi ihmisten täytyy eristäytyä muista.

Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ryhtyy testaamaan suomalaisten jätevesiä. Näytteitä kerätään laajasti eri jätevedenpuhdistamoilta säännöllisesti joko kuukausittain tai viikottain. Jätevesinäytteistä ei tutkita kenellä virus on, vaan kuinka paljon sitä alueella esiintyy.

– Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

THL:n mukaan jätevesitutkimus täydentää vasta-ainetestauksesta ja yksilöiden koronatesteistä saatavaa kokonaiskuvaa viruksen ilmaantuvuudesta. Jätevesiseuranta pyritään saamaan reaaliaikaiseksi kesäkuun alusta alkaen. Koronavirukset eivät ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa. Vedenpuhdistamoilla käytössä olevat vedenkäsittelytekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia tehokkaasti.