Poliisi etsii 1600-luvun ruttolääkäriksi pukeutunutta – pelottelee lapsia

Ohhoh! · Tim Isokivi

1600-luvun Euroopassa toimi erityisiä ruttolääkäreitä, jotka tunnettiin linnun nokkaa muistuttavista naamareista ja suojakaavuista. Vaikka ruttolääkärit ovat pitkälti kadonneet katukuvasta oikeiden terveysalan ammattilaisten tieltä, on sellaiseen voinut nyt törmätä eräässä brittiläisessä kylässä.

Hellesdonin kylässä on liikuskellut mustaan kaapuun, hattuun ja ruttolääkärin naamariin sonnustautunut henkilö. Paikallisten asukkaiden, erityisesti lasten, on kerrottu pelästyneen pitkin kyllää liikuskellutta hahmoa. Näky on myös ikuistettu sosiaalisessa mediassa sittemmin levinneeksi videoksi.

Norfolkin poliisi yrittää BBC:n mukaan parhaillaan tavoittaa ruttolääkäriskis pukeutunutta henkilöä. Vaikka ruttolääkäriä ei syytetä mistään varsinaisesta rikoksesta, haluaisivat viranomaiset jututtaa häntä tekojensa vaikutuksesta paikalliseen yhteisöön.

1600-luvun ruttolääkäreiden naamarin nokan kärjessä oli yrttejä joiden uskottiin suojaavan heitä ruttotartunnalta. Ruttolääkäreillä oli harvemmin asianmukaista koulutusta, eikä heistä useimmissa tapauksissa ollut juurikaan todellista apua tartuntataudin torjumisessa.