Suomalaistutkimus: Tupakointi ja diabetes aiheuttavat hampaiden menetystä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oulun yliopistossa on tutkittu tupakoinnin ja sokeriaineenvaihdunnan yhteyttä hampaiden menetykseen. Tutkimustulokset vahvistavat yleistä käsitystä tupakoinnin haitallisuudesta suun terveydelle. Lisäksi diabetes vaikuttaa etenkin naisten hampaiden hyvinvointiin.

Vähentynyttä hampaiden lukumäärää voidaan tutkimuksen mukaan pitää myös yhtenä mahdollisena merkkinä piilevästä diabeteksesta. Toni Similän väitöstutkimukseen osallistui 10.321 Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntynyttä henkilöä. Tutkimuksen mukaan runsaasti ja pitkään tupakoineilla on noin puolitoistakertainen riski hampaiden menetykseen tupakoimattomiin verrattuna.

Hampaiden hyvinvointia ja pysyvyyttä pystyy kuitenkin parantamaan sillä, että lopettaa tupakoimisen. Tutkimuksen mukaan etenkin miehet hyötyvät tupakoinnin lopettamisesta. Kerroimme viime vuonna THL:n julkaisemasta tilastosta, jonka mukaan suomalaisten tupakoiminen on vähentynyt viime vuosina, ja harva nuori edes aloittaa huonoa tapaa.