Alaikäinen pyöritti viinabisnestä Vantaalla – poliisi takavarikoi kymmeniä litroja viinaa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Itä-Uudenmaan poliisilaitos suoritti kotietsinnän länsivantaalaisen pojan kotiin ja takavarikoi sieltä useita kymmeniä litroja kirkasta viinaa juuri ennen koulujen päättymistä 28. toukokuuta. Poika jäi kiinni kaupiteltuaan viinaa Snapchat-sovelluksen kautta.

Vantaan kaupungin nuorisopalvelut antoivat poliisille vinkin Länsi-Vantaalla asuvasta alaikäisestä viinatrokarista. Poika on nyt epäiltynä alkoholirikoksesta.

– Etsinnän yhteydessä takavarikoidut alkoholit olisivat todennäköisesti päätyneet alaikäisten nuorten käyttöön koulujen päättäjäisviikonloppuna. Hyvällä viranomaisyhteistyöllä alkoholin välittäminen saatiin kuitenkin estettyä, rikoskomisario Simo Kauppinen kiittelee.

Itä-Uudenmaan poliisi haluaakin muistuttaa:

1. Alkoholilain mukaan alkoholin välittäminen, myyminen ja mainostaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty.

2. Väkevien alkoholijuomien hallussapito on kielletty alle 20-vuotiailta ja mietojen juomien hallussapito on kielletty alle 18-vuotiaalta.

3. Alle 18-vuotiaista nuorista, joiden hallusta löydetään alkoholia, tehdään aina myös lastensuojeluilmoitus, myös silloin, jos hallussa ei ole alkoholia, mutta nuori on päihtynyt.

4. Alle 15-vuotiaalle kirjataan rikosilmoitus alkoholin hallussapidosta, ja 15–17-vuotiaalle voidaan kirjoittaa alkoholirikkomuksesta sakko.

5. Vanhempien omalle nuorelleen ostama alkoholi on yleensä vain murto-osa siitä mitä nuori todellisuudessa juo. Ostamalla nuorelle alkoholia, vanhempi välittää viestin, että nuoren alkoholinkäyttö on sallittua.

6. Alkoholi on nuorelle aina terveysriski ja sen vaikutukset moninkertaiset verrattuina aikuiseen. Turvallista alkoholin määrää ei voi arvioida ulkoisten tekijöiden, kuten koon tai sukupuolen perusteella.