Hammaslääkäri varoittaa: ”Lentulehdus voi aiheuttaa erektiohäiriöitä”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pese hampaat aamuin illoin. Tämä muistisääntö opetetaan suomalaisille jo varhaislapsuudessa, koska suuterveys vaikuttaa koko kehon toimintaan. Iensairaus voi alkaa salakavalasti ja huomaamatta plakin kertyessä hampaisiin.

Ientulehduksesta alkava parodontiitti on yhdistetty jopa erektiohäiriöön. Suun terveyttä kannattaa kartoittaa myös silloin, jos on ongelmia sukupuolielimen toiminnassa. Hampaiden kiinnityskudossairautta, eli parodontiittia, sairastaa puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Parodontiitilla ja erektiohäiriöillä on löydetty yhteyttä useissa tutkimuksissa. Moni voi kärsiä tietämättään parodontiitista ja pahimmillaan se saa hampaat irtoamaan.

– Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä erektiohäiriöiselle. Se on tärkeä osa ongelman kokonaisvaltaista hoitoa, sanoo Mehiläisen suun terveyden senior advisor ja hammaslääkäri Erkki Virta.

Erkki Virta pitää yhteyttä parodontiitin ja erektiohäiriön välillä loogisena: kun bakteerit ja patogeenit kulkeutuvat suusta verenkiertoon, ne käynnistävät elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Sen myötä verisuonten seinämiin kertyy ahtauttavaa plakkia. Molempiin vaivoihin liittyvät samat riskitekijät, kuten tupakointi, diabetes ja sepelvaltimotauti. Tutkimuksissa on myös todettu parodontiitin hoitamisen vähentäneen myös erektio-ongelmia.