Lopeta nalkutus – puolison jatkuva kritisointi lyhentää elinikää

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Pitkissä parisuhteissa kumppanin tietyt tavat voivat alkaa ärsyttämään. Lopulta tilanne voi johtaa siihen, että omaa kieltään ei enää pysty puremaan vaan toisen huonoista puolista, vioista tai tekemisistä on pakottava tarve huomauttaa lähes päivittäin. Tuoreen tutkimuksen mukaan nalkuttaminen on kuitenkin hengenvaarallista.

Pennsylvanian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 57-85 -vuotiaita miehiä ja naisia. Osallistujien keski-ikä oli 68 vuotta ja heistä 90 prosenttia oli naimisissa, ja loput 10 prosenttia asuivat kumppaniensa kanssa ja olivat pitkissä parisuhteissa. Tutkimukseen osallistuneita henkilöitä seurattiin Daily Mail -sivuston mukaan viiden vuoden ajan.

Tutkimuksessa haluttiin selvittää miten puolison kritisoimisen aiheuttama stressi vaikutti ihmisten terveyteen. Tulokset olivat yllättävän karuja sillä tutkijat huomasivat nopeasti, että kumppanin jatkuva kritisoiminen lisäsi niin huomattavan määrän stressiä kehossa, että se lyhensi puolisoiden elinikää. Puolisot, jotka kokivat jatkuvaa nalkutusta ja kritisointia kumppaneiltaan olivat 44 prosenttia todennäköisemmin menehtyneet viiden vuoden sisällä.