Uusi sikainfluenssan muoto löytyi – tutkijat varoittavat uudesta pandemiasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat tunnistaneet uuden sikainfluenssan viruskannan, joka saattaisi potentiaalisesti siirtyä ihmisiin. Viruksen pelätäänkin voivan pahimmassa tapauksessa olevan potentiaalinen aiheuttamaan uuden pandemian.

G4 EA H1N1 -nimen saanut viruskanta löydettiin 30 000 teurastamon siasta otetusta näytteestä Kiinassa. Sitä on kuvailtu sekoitukseksi eurooppalaisista ja aasialaisista linnuista löytynyttä influenssaa ja vuonna 2009 arviolta jopa puolen miljoonan ihmisen kuolemaan johtanutta H1N1-sikainfluenssavirusta.

Virus voi toistaiseksi tarttua siasta ihmiseen mutta ei ihmisestä toiseen. H1N1-geenien mukanaolo viittaa siihen, että virus voisi mutatoitua myös ihmisestä toiseen ihmiseen tarttuvaksi. Koska viruskanta on uusi, ei ihmisillä todennäköisesti ole sille immuniteettia.

Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa julkistetun tutkimuksen mukaan olisi tärkeää, että viruksen leviämistä sioissa pyrittäisiin kontrolloimaan mitä pikimmin. Tutkijoiden mukaan niin sikatilojen että sikatilojen työntekijöiden tarkkailu olisi tärkeää mahdollisen tulevan pandemian ehkäisemiseksi.