Valtava musta aukko löytyi – 34 miljardia kertaa Aurinkoa isompi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailmankaikkeuden syövereissä sijaitsevat mustat aukot kutkututtavat niin tutkijoiden kuin perustallaajienkin mielikuvitusta. Nyt yksi suurimmista tunnetuimmista mustista aukoista on osoittautunut myös niistä nälkäisimmäksi.

J2157-niminen musta aukko vastaa massaltaan 34 miljardia kertaa aurinkomme vastaavaa. Se kasvaa massaltaan jatkuvasti, imien syövereihinsä päivittäin noin Auringon massan verran materiaa. Vielä kuukausi sitten sen arvioitiin ahmivan yhdessä päivässä massaa noin puolet kyseisestä määrästä, uutisoi Australian kansallinen yliopisto.

1,2 miljardin valovuoden päässä sijaitseva J2157 ei suinkaan ole edes suurin koskaan löydetty musta aukko. Holk 15A -galaksin keskellä sijaitseva musta aukko on massaltaan 40 miljardia kertaa Auringon kokoinen. TON 618 -kvasaarin ultramassiivinen musta aukko on puolestaan 66 miljardia kertaa Auringon massan kokoinen.