Koronaviruksen kääntöpuoli – hammaslääkärikäyntien määrä romahti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemia on vaikuttanut terveydenhuoltoon siten, että ihmiset eivät välttämättä hakeudu vastaanotoille edes aidosta syystä. Esimerkiksi suun terveyspalveluiden käyttöä on vältelty. Hyvinvointiala on huolissaan asiasta.

Hammaslääkärit ovat siirtäneet tai peruneet kevään aikana kiirettömiä aikoja koronaviruksen vuoksi. Lisäksi asiakkaat ovat itse peruneet hoitoaikojaan. Asiantuntijoiden mukaan suun terveydenhuollon tarve ei ole poistunut, vaan ihmisten tulisi huolehtia hammaslääkärikäynneistä.

– Hoitamattomat suun sairaudet voivat altistaa myös muille terveysongelmille. Suun tulehdukset voivat myös levitä muualle kehoon, ja ne kohottavat esimerkiksi valtimonkovettumataudin ja sydän- ja aivoinfarktien riskiä sekä saattavat heikentää pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen ja reuman, hoitotasapainoa. Lisäksi suun ongelmien hoitamisen lykkääminen usein mutkistaa hoitoja tai heikentää ennustetta, muistuttaa Oral Hammaslääkäreiden lääketieteellinen johtaja Petra Kari.