Suomalaiset kehittivät terveyssovelluksen – seuraa uniapnean oireita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Noin kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii uniapneasta ja se luokitellaan kansantaudiksi. Oireena ovat unen aikana tapahtuvat hengityskatkokset. Aalto-yliopiston opiskelijat ovat kehittäneet uniapneaa seuraavan kännykkäsovelluksen.

ApneaTracker-niminen sovellus seuraa käyttäjän kuorsausta mikrofonin kautta ja nukkumisasentoa älypuhelimen tai -kellon antureiden avulla. Näin sovellus voi havaita unenaikaiset hengityskatkokset. Jos kuorsausta tai apnean aiheuttamaa katkonaista kuorsausta esiintyy käyttäjän nukkuessa selällään, sovellus havaitsee tilanteen ja hälyttää nukkujan vaihtamaan asentoa.

Sovellus antaa yöstä raportin aamulla. Tulokset tallentuvat sovellukseen, joten niitä voi seurata pidemmällä aikavälillä. ApneaTracker on ladattavissa ainoastaan Android-laitteelle. Uniapneaa epäilevän on aina syytä ottaa yhteyttä myös terveydenhuoltoon. Tauti on hoitamattomana vakava terveysriski.

Sovelluksen ovat kehittäneet Aalto-yliopistossa tekoälyä, koneoppimista ja datatiedettä opiskelevat Joni Gardemeister, Jonatan von Martens ja Sowrov Doha sekä kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri ja dosentti Tapani Salmi, jolla on unilääketieteen erityispätevyys.