Suomalaistutkimus: Palkaton työharjoittelu heikentää opiskelijan hyvinvointia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa on tutkittu palkattoman työharjoittelun vaikutusta opiskelijoiden hyvinvointiin. Tutkimukseen on osallistunut matkailu- ja ravintola-alan opiskelijoita ja alumneja. Tulosten perusteella palkaton työharjoittelu heikentää opiskelijoiden taloudellista ja sosiaalista tilannetta elämässä.

Haaga-Helian matkailualan opiskelijoiden tekemän opinnäytetyön mukaan noin 65 prosenttia hotelli-, matkailu- ja ravintola-alan työharjoittelupaikoista on palkattomia. Tämä vaikuttaa taloustilanteen tiukentumiseen. Osa opiskelijoista joutuu tekemään toista työtä harjoittelunsa ohella elämänsä menot kustantaakseen.

Kahden työn tekeminen vaikuttaa sosiaalisen elämän ja suhteiden heikkenemiseen. Opiskelijoiden mukaan rehti palkkaus myös harjoittelujakson aikana osoittaisi arvostusta, yhdenvertaisuutta ja kunnioitusta. Lisäksi se parantaisi opiskelijoiden hyvinvointia.