Kiina vahvisti ruttotapauksen Sisä-Mongoliassa – potilas asetettu karanteeniin

Ohhoh! · Tim Isokivi

Kiinassa on aloitettu varotoimenpiteet maassa vahvistetun ruttotapauksen vuoksi. Sisä-Mongoliassa asuvalla 15-vuotiaalla on todettu paiserutto, joka tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä keskiajalla. Hänet on sittemmin asetettu karanteeniin.

Bayannurin kaupungissa on tartunnan vuoksi julistettu tason kolme hälytys. Vuoden loppuun saakka jatkuvan hätätilan myötä kaikkien mahdollisesti ruttoa kantavien eläinlajien metsästys ja syöminen on kielletty. Vakaassa tilassa oleva potilas sai ruton ilmeisesti oltuaan kontaktissa koiran saalistaman murmelin kanssa, uutisoi CNN.

Mustana surmanakin tunnettu paiserutto tappoi arviolta jopa 50 miljoonaa ihmistä Euroopassa, Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Myös vuonna 1910 Kiinassa puhkesi Manstruialainen rutto -nimellä tunnettu epidemia, jonka uskotaan saaneen alkunsa murmeleiden turkeista levinneistä kirpuista. Hengenvaarallisesta taudista voi parantua modernien lääkkeiden avulla, mikäli sitä hoidetaan ajoissa.