Koronavirusrokote on viittä vaille valmis – käyttöön ehkä jo loppuvuodesta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Markkinoille on tulossa uusi koronaviruksen torjuntaan tarkoitettu rokote. SARS-CoV-2 -virusrokote on edennyt jo kliiniseen tutkimusvaiheeseen, jossa se annetaan 30.000 vapaaehtoiselle ympäri maailmaa. Testaukset on aloitettu Yhdysvalloista.

Rokotetestiin odotetaan osallistuvan maailmanlaajuisesti noin 120 tutkimuskeskusta. Piikkinä annettava rokote annetaan kahtena 30 µg:n annoksena. Tutkimusta tehdään merkittävän tartuntariskin omaavilla alueilla.

Jos meneillään oleva tutkimus onnistuu, Pfizer ja BioNTech valmistautuvat hakemaan viranomaislupaa jo lokakuussa 2020. Jos rokoteaihio saa viranomaisten hyväksynnän, suunnitelmissa on valmistaa jopa 100 miljoonaa rokoteannosta vuoden 2020 loppuun mennessä ja noin 1,3 miljardia annosta vuoden 2021 loppuun mennessä.