Koronavilkku on ladattu jo 1,8 miljoonaa kertaa – sairastuneet ilmoittaneet 41 avauskoodia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet applikaation analysoiman arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Koronavilkku on ladattu tähän mennessä lähes 1,8 miljoonaa kertaa, ja se on käytössä yli 500 eri puhelinmallissa.

THL tiedotti eilen, että sovellukseen on syötetty tähän mennessä 41 avauskoodia. Koodi on annettu henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Koodin avulla sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle. Koronavilkun käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisestaan tilanteessa, jossa hän on oleskellut noin kahden metrin etäisyydellä sairastuneesta 15 minuutin ajan.

Jos saat sovelluksesta altistumisilmoituksen puhelimeesi, noudata näitä ohjeita huolellisesti seuraavien kahden viikon ajan:– Tarkkaile vointiasi– Jos saat yhdenkin koronavirustautiin sopivan oireen, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä kuntasi terveydenhuoltoon ja hakeudu testiin. Oireita voivat olla: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli sekä maku- ja hajuaistin häiriöt.– Vältä muiden ihmisten tapaamista, julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään kaksi metriä. Jos et pysty pitämään riittävästi etäisyyttä, käytä kasvomaskia.