Banksy hävisi teoksensa tekijänoikeuskiistan – koska ei suostunut paljastamaan henkilöllisyyttään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman kuuluisimpiin katutateilijoihin lukeutuva Banksy ei ole vuosien saatossa suostunut paljastamaan todellista henkilöllisyyttään julkisuuteen. Nyt peitenimen takaa työskentely on johtanut tavaramerkkikiistan häviämiseen.

Banksyn tunnetuimpiin töihin lukeutuu alun perin Jerusalemiin maalattu Flower Thrower, jossa naamioitu mielenosoittaja on heittämässä kukkapuskaa. Katutateilija on Independent-lehden mukaan käynyt vuosien ajan tavaramerkkiriitaa postikorttiyhtiö Full Colour Blackin kanssa. Yhtiö on taiteilijan mukaan loukannut hänen tavaramerkkiään käyttämällä sitä korteissaan ilman lupaa. Banksy sai vuonna 2014 teokselleen Euroopan unionin yhteisön tavaramerkin.

Full Colour Black kuitenkin kyseenalaisti tavaramerkin vedoten siihen, ettei Banksyn tarkoituksena ollut alun perin käyttää työtä kaupallisiin tarkoituksiin. Nyt Euroopan unionin teollisuusoikeuksien virasto EUIPO on päättänyt, ettei The Flower Thrower nauti tavaramerkin suojaa postikorttiyhtiötä vastaan. Viraston mukaan Banksyn tulisi paljastaa todellinen henkilöllisyytensä, mikäli hän haluaisi suojata työnsä tavaramerkillä. Asiasta uutisoineen The World Trademark Review -lehden mukaan kaikki Banksyn rekisteröimät tavaramerkit ovat vaarassa.