Suomalaistutkimus vahvisti: Tupakointi aiheuttaa tappavan aivoverenvuodon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa on tutkittu kaksosten sairastumisen eroa tappaviin aivoverenkierto häiriöihin. Ainoana selittävänä tekijänä on tupakoiminen. Helsingin yliopiston tekemä tutkimus on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Tutkimus todistaa vahvasti, että tupakoinnin lopettaminen on järkevää tai sitä ei kannata aloittaa ollenkaan.

Juuri julkaistun suomalaisen kaksostutkimuksen mukaan tupakointi aiheuttaa todennäköisesti merkittävän osan kaikkein tappavimmista aivoverenkiertohäiriöstä. Tutkimus julkaistiin maailman arvostetuimmassa aivoverenkiertosairauksia käsittelevässä Stroke-tiedelehdessä.

Tutkimuksen mukaan juuri kaksosten eroavaisuus tupakoinnin suhteen näyttäisi selittävän, miksi ainoastaan toinen eli tupakoiva kaksonen sairastui tappavaan aivoverenvuotoon, kun taas hänen tupakoimaton kaksosveljensä tai -sisarensa ei sairastunut. Julkaisun päätutkijan Ilari Rautalinin mukaan löydös on historiallinen ja erittäin merkittävä.

–Tutkimustuloksemme vahvistavat ensimmäistä kertaa aikaisemmat epäilyt todellisesta syy-seuraussuhteesta tupakoinnin ja tappavan aivoverenvuodon välillä, kertoo lääketieteen kandidaatti sekä tohtoriopiskelija Rautalin Helsingin yliopistosta.