Tutkimus: Kauhuelokuvien ystävät kestävät paremmin pandemia-aikaa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kauhuelokuvien katselusta saattaa olla yllättävää hyötyä maailmalla riehuvan koronapandemian keskellä. Näin väittää ainakin tanskalais-yhdysvaltalainen tuore tutkimus.

Tanskan Aarhusin yliopiston tutkimuksen perusteella kauhuelokuvien ystävät saattavat kestää pandemia-aikaa muita paremmin. Kauhufiktion kuvaillaan tarjoavan yleisölle mahdollisuuden tutkia kuviteltua versiota maailmasta. Ihmiset voivat sen avulla oppia pakenemaan vaarallisia saalistajia, suunnistaa erikoisissa sosiaalisissa tilanteissa ja harjoitella omaa kykyään tulkita ajatuksia ja hallita tuntemuksiaan.

Aivan vedenpitävä Science Direct -tiedejulkaisussa julkaistu tutkimus ei ole, sillä siihen osallistui vain 310 ihmistä. Tutkijoiden mukaan kyselyihin vastanneista kauhuviihdettä harrastavat olivat kuitenkin kertoneet tunteneensa muita vähemmän psykologista stressiä kuluneiden kuukausien aikana.

Tutkijoiden mukaan kauhufiktio voi tarjota ihmisille turvallisen ympäristön kokea negatiivisia tunteita, mikä puolestaan voi auttaa kohtaamaan pelottavia tosielämäön tilanteita rauhallisemmin. He tosin varoittavat kauhuviihdettä inhoavia yrittämästä katsoa mahdollisimman pelottavia elokuvia selviytymiskeinojen toivossa. Heidän tapauksessaan lopputulos voi olla päinvastainen, uutisoi Independent.