Tänään on virallinen Juo olutta -päivä – mallasjuoman juuret ovat yli 10 000 vuoden takana

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olut on muutakin kuin kaupan hyllyltä ostoskoriin napattu kolmonen. Olut- ja panimokulttuuri kukoistaa Suomessa ja saamme etuoikeutetusti nauttia erinomaisia oluttuotteita. Tänään siihen on virallinen syy.

Syyskuun 28. päivä vietetään maailmanlaajuista Juo olutta -päivää. Olut on ihmiskunnan vanhimpia juomia ja sen valmistamisesta on viitteitä jo 10.000 vuoden takaa. Olut oli taannoin myös jokaisessa suomalaisessa torpassa tehty taloustuote, jota raittiusseurat valitettavasti sittemmin paheksuivat synnyttäen kieltolain. Sen ikeessä eletään edelleen.

Tänään on kuitenkin syytä juhlaan. Olut maistuu parhaalta silloin, kun se on nauttijansa suupieliä ihanasti kosteuttava ja kielenkantoja hyväilevä. Jokaisella on oma olutmakunsa, mutta yhteistä niille on se, että oluen juomisesta nautitaan – omalla tyylillä. Toiset haluavat sen kylmänä saunan jälkeen, jotkut ystävien kanssa iltaa istuessa ja saattaapa joku ottaa oluen töiden jälkeen rentoutuakseen. Siispä kaikille huurteisen ystäville: Kippis!