Ravintola-ala tyrmää Marinin hallituksen rajoitukset: ”Ravintoloiden osuus ei ole merkittävä”

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Sanna Marinin hallitus päätti eilen rajoittaa merkittävästi suomalaisten ravintoloiden aukioloa, vaikka aniharvan tartunnan on todettu olevan peräisin ravintolasta. Matkailu- ja ravintola-alan ammattijärjestö MaRan mukaan päätös vaikeuttaa merkittävästi yöravintoloiden ja niiden työntekijöiden asemaa. Yökerhot saavat käytännössä olla avoinna vain yhden tunnin ajan. Ravintola-ala työllistää Suomessa noin 90 000 ihmistä, eli kyse on hyvin merkittävästät työllistäjästä.

MaRan jäsenkyselyn mukaan yli 40 prosentilla pubeista ja yökerhoista myynti alenee vähintään puoleen uusien rajoitusten vuoksi. Lähes 40 prosentilla ravintoloista henkilöstö supistuu vähintään puolella. Samaan aikaan juhliminen yksityistiloissa on sallittua ilman sääntöjä ja valvontaa. Järjestön mukaan ravintola-alan rajoitukset eivät ole välttämättömiä.

Hallitus perusteli rajoituksia väitteellä viruksen leviämisestä yökerhoissa, mutta jopa epidemiologit ovat asiasta toista mieltä. Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Janne Laine kertoi Aamulehdelle, ettei ravintoloiden aukiolon lyhentymisellä ei ole merkittävää vaikutusta koronan leviämiseen. Infektiolääkärin mukaan ei ole näyttöä siitä, että esimerkiksi Tampereen alueella tartuntoja olisi tapahtunut juuri ravintoloissa. Hallituksen ontuvia perusteluita ihmettelee myös alan järjestö.

– Hallitus perusteli rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämisellä, koska virus on levinnyt erityisesti yöravintoloissa. Tilanteen arvioimista vaikeuttaa se, etteivät viranomaiset ole ilmoittaneet, kuinka paljon asiakkaita on altistunut yöravintoloissa ja kuinka moni on saanut siellä varmuudella koronavirustartunnan, MaRa ihmettelee.

Kritiikki hallituksen päätöstä vastaan näyttää perustellulta myös tilastojen valossa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on julkaissut viikoilta 35–39 tilaston altistumistavoista. Ravintoloita tai yökerhoja ei ole eritelty tilastossa. Yleisin altistumistapa on oppilaitokset ja päiväkodit, toisena listalla ovat tilaisuudet ja harrastukset sekä kolmantena listalla ovat samassa taloudessa asuvat ja lähipiiri.

– HUSin tilastosta voi päätellä, että ravintoloiden osuus kaikista altistumistavoista ei ole merkittävä. Englannin terveysvirasto on julkistanut tietoja jäljitettävissä olevista kodin ulkopuolisista tartunnoista viikolla 39. Vain kolme prosenttia tartunnoista oli lähtöisin ravintoloista. On selvää, että altistumisia tulee, kun elinkeinotoiminta pidetään käynnissä. Altistumisia tärkeämpää olisi tietää, kuinka moni on varmuudella saanut koronatartunnan ravintolasta, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.