Yhdysvaltojen armeija testaa virtuaalilaseja koirilla

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen armeijan leivissä olevien koirien silmillä saatetaan tulevaisuudessa nähdä virtuaalilaseja. Maan puolustusvoimilla on käynnissä koe, joissa kokeillaan olisiko lisätyn todellisuuden teknologiasta apua sotilaskoirille ja niiden kouluttajille.

Command Sight -yhtiön kehittelemien lasien ansiosta kouluttajat voisivat antaa koirille ohjeita turvallisuuden etäisyyden päässä. Koirat näkivät laseissa ohjeita, jotka opastaisivat niitä esimerkiksi mihin suuntaan mennä. Lasien ansiosta kouluttajat myös näkisivät kaiken, mitä koiratkin näkevät.

Yhdysvaltojen armeija käyttää koiria yleensä pelastustehtävissä ja tutkimaan potentiaalisesti vaarallisia alueita esimerkiksi pommien varalta. Tähän saakka koiria on opastettu liikkumaan oikeaan suuntaan laserosoittimien ja käsimerkkien avulla, minkä ansiosta kouluttajien on täytynyt pysytellä lyhyen välimatkan päässä. Koirille annetaan toisinaan ohjeita myös kuulokkeiden kautta, mutta ne saattavat CNN-uutissivuston mukaan vain hämmentää eläimiä.

Yhdysvaltojen armeijan tutkimuslaboratorion tutkija Stephen Lee kertoo lisätyn todellisuuden tarjoavan armeijalle loistavan keinon kommunikoida koirien kanssa. Hänen mukaansa lisätty todellisuus toimii niille eri tavalla kuin ihmisille.