Helsingin yliopiston uusi tutkimus: Kaljuuntumisen ehkäisyyn löytynyt ehkä keino

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä kärsii kaljuuntumisesta ja se saatetaan kokea kiusallisena. Nyt Helsingin yliopisto on ollut mukana tutkimassa hiustenlähdön ehkäisemistä. Mitä todennäköisimmin ratkaisu on löytynyt karvatupen kantasolujen aineenvaihdunnasta.

Karvatupen kantasolut, jotka edistävät hiustenkasvua, voivat pidentää ikäänsä muuttamalla aineenvaihduntaansa. Toisin sanoen hiustenlähtöä voitaisiin estää mekanismilla, joka manipuloi karvatupen aineenvaihduntaa. On normaalia, että ihmiseltä lähtee hiuksia.

Jokaisen karvatupen uusiutumiskierron lopussa, jolloin uusi karva syntyy, kantasolut palaavat omalle paikalleen ja jakautumattomaan tilaan. Tuoreen tutkimuksen tärkein löydös on se, että tämä kantasolutilaan palautuminen edellyttää kuitenkin muutosta solun aineenvaihdunnassa. Jatkotutkimuksilla voidaan selvittää, miten näitä tuloksia voitaisiin hyödyntää ihmisen kantasolubiologiassa ja mahdollisesti myös lääkehoidoissa, joilla suojeltaisiin karvatuppia ikääntymiseltä.

Tämä tarkoittaisi, että tutkimuksessa havaittuja mekanismeja voitaisiin mahdollisesti hyödyntää hiustenlähdön estämiseen. Tutkimusta on tehty Helsingissä ja Saksan Kölnissä. Kansainvälinen tutkimusryhmä on Helsingin yliopiston apulaisprofessorin Sara Wickströmin johtama.