Nuoret kohtaavat vihapuhetta ja syrjintää pelimaailmassa – pelikasvatus kuuluu vanhemmuuteen

Digi · Terhi Piiroinen

Haukkumasanat ovat yleisiä lasten ja nuorten suosimissa peleissä. Pelimaailma voi olla todella raadollinen ja kiusaajat voivat mennä henkilökohtaisuuksiin asti. Kaikki vanhemmat eivät ole tietoisia lastensa kohtaamista syrjintätilanteista tai loukkauksista, koska nuoret eivät välttämättä kerro niistä ääneen.

Suomessa on tehty selvitystä pelikulttuurien ilmapiireistä. Non-toxic – pelikasvatusta kotona ja nuorisotyössä -selvitys julkaistaan 26. marraskuuta. Non-toxic -selvitysten mukaan monet vanhemmat kokevat, että nuoret eivät puhu kokemastaan vihapuheesta tai syrjinnästä ulkopuolisille. Silti aiempien selvitysten mukaan vihapuheen tai häirinnän kohteeksi kertoi joutuneensa jopa 70 prosenttia pelaamista harrastavista nuorista.

Aiemman tutkimuksen perusteella syynä nuorten vaikenemiseen saattaa olla muun muassa se, että he pelkäävät koko pelikulttuurin leimautumista tai sitä, että vanhemmat kieltävät peliharrastuksen. Nuoret saattavat myös ajatella, että vanhemmat ovat voimattomia näiden ilmiöiden edessä. Avuksi voi ottaa avoimen keskustelukulttuurin aiheesta ja tähdentää oikeanalaisia tapoja käyttäytyä myös pelimaailmassa. on-toxic -hankkeen projektisuunnittelija Riikka Lehtisen mukaan pelikasvatus ja turvallisemman pelaamisen edistäminen kuuluvat osaksi nykykasvattajuutta.

– Pelaaminen on monelle tärkeä harrastus sekä sosiaalisten suhteiden areena, ja siksikin pelikulttuuria tulee kehittää kaikille turvallisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi, sanoo Non-toxic -hankkeen projektikoordinaattori Sonja Ahtiainen.