Tämä suosittu kuohuviini aiheuttaa pahimmat krapulat – syykin selvisi viimein

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Kuohuviinit ovat suosittuja juomia erityisesti juhlapäivinä, kuten uuden vuoden aattona. Niihin liittyy kuitenkin myös varjopuoli. Monien mielestä proseccon kaltaiset kuohuviinit aiheuttavat nimittäin erityisen pahan krapulan.

Proseccon, sampanjan ja muiden kuohuviinien aiheuttamassa tavallista pahemassa krapulassa voi olla tieteellistä perää. Club Vinon perustaja ja viiniasiantuntija Marco Castelanellin krapulan pahentuminen johtuu kuohuviinien sisältämästä runsaasta hiilidioksidimäärästä. Juomien sisältämä hiilidioksidi muuttaa alkoholin tapaa kulkeutua verenkiertoon ja nopeuttaa sen vaikutusta.

Verenkierrossa hiilidioksidi käytännössä kilpailee hapen kanssa. Tämä selittää paitsi alkoholin nopeamman imeytymisen, myös seuraavana päivänä odottavan tavallista pahemman päänsäryn. Mikäli tulevaa krapulaa haluaa lieventää, suosittelee Castelanelli Tyla-sivuston mukaan juomaan jokaista prosecco-lasillista kohti yhden lasillisen vettä, ja lisäksi kuohuviiniä kannattaa nauttia maltillisella vauhdilla nopean juomisen sijaan. Näin voit vaimentaa erityisen pahan krapulan aiheuttaman proseccon vaikutuksia.