Poliisilta 10 vinkkiä joululiikenteeseen – näin valmistaudut huolellisesti

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Joulun meno- ja paluuliikenteessä saattaa syntyä jonoja ainakin asutuskeskusten läheisyydessä. Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan. Sen sijaan jokaisen on sopeuduttava muun liikennevirran tahtiin.

Ohittaminen on jonossa usein täysin turhaa, ja ajallisesti sillä ei voita juuri mitään. Ajamisesta tulee tempoilevaa, rasittavaa ja epämukavaa niin itselle kuin matkustajillekin. Haitariliike lisääntyy ja peräänajon riski kasvaa.

– Kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan. Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä seuraamaan kauempana jonossa edellä olevia tapahtumia ja reagoimaan niihin ajoissa. Näin toimien pystyy seuraamaan myös takana tulevaa liikennettä. Keliolosuhteiden huomioiminen on erityisen tärkeää ajettaessa vilkkaassa liikenteessä, neuvoo Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisin sektorinjohtaja, ylikomisario Petri Pahkin.

Poliisin neuvot joululiikenteeseen:

– Ennakointi ja muiden tienkäyttäjien huomiointi on turvallisen liikenteen lähtökohta.

– Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän.

– Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonon ohittaminen aiheuttaa kaistan loppuun ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä.

– Tiukkoja aikatauluja on turha laatia. Varaa aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.

– Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee.

– Lastaa auto niin, etteivät tavarat pääse ajon aikana lentämään esimerkiksi äkkijarrutuksissa.

– Tarkista auton kunto ennen liikkeelle lähtöä. Muista tarkistaa renkaiden ilmanpaineet ja että nestesäiliöt on täytetty tuulilasinpesu- ja jäädytysnesteellä.

– Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan varataan aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.

– Ajovireyden säilyttämiseksi auton sisälämpötilaa kannattaa säätää sopivaksi.

– Muistetaan, että jokaisen tavoite liikenteessä on turvallinen perille pääsy.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.