Jupiter ja Saturnus näkyivät lähimpänä toisiaan 800 vuoteen – ilmiö ikuistettiin upeiksi kuviksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eri puolilla maailmaa on saatu kuluneina öinä todistaa yötaivaan ilmiötä, jollaista ei ole nähty satoihin vuosiin. Jupiter ja Saturnus näkyivät Maapallolta katsottuna tähtitaivaalla konjunktiossa, eli erittäin lähellä toisiaan. Samanlaista ilmiötä on päästy viimeksi todistamaan maaliskuussa 1226.

Suomessa tähtitaivasta tarkkailleille konjunktion näkeminen jäi pilvisen sään vuoksi haaveeksi. Näyttävää yötaivaan ilmiötä päästään kuitenkin ihastelemaan sosiaalisessa mediassa. Se nimittäin ikuistettiin kuviksi monien ammattilaisten ja tähtitieteen harrastajien toimesta.

Vaikka konjunktion huippuhetki jäi useimmilta Suomalaisilta näkemättä omin silmin, voi ilmiötä edelleen olla mahdollista päästä todistamaan säiden sen salliessa. Planeetat nimittäin pysyttelevät alle asteen päässä toisistaan vielä 29. joulukuuta saakka.