Unohda tipaton tammikuu ja ryhdy kohtuukäyttäjäksi – vaihda ryyppääminen siemailuun

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tipattoman tammikuun ideana on jättää alkoholi kokonaan pois yhden kuukauden ajaksi. Sitä ennen ja sen jälkeen saatetaan sitten vetää viinaa kaksin käsin. Tässä ei ole järjen hiventäkään.

Ryyppämisen sijaan ihmisten tulisi opetella enemmän alkoholin kohtuukäyttöä. Alkoholi liitetään usein yhdessäoloon ja juhlapäiviin, eikä sen käytön haitoista ole helppo puhua. Anders Hammarbergin ja Karin Rombergin Kohtuudella – Opas maltilliseen alkoholinkäyttöön -niminen teos opettaa juomaan vähemmän ja pidättäytymään alkoholista useammin ilman että alkoholinkäytöstä on luovuttava kokonaan.

– Siemaile sen sijaan että joisit suuria kulauksia. Riittää että otat juomaa suuhusi sen verran, että tunnet maun, muttet juuri enempää. Näin lasin juominen kestää pidempään. Saatat yllättäen huomata, että juoman maku itse asiassa voimistuu tällä tavoin, Hammarberg ja Romberg kannustavat.

Noudata näitä ohjeita:

1) Älä juo tyhjään mahaan – juo sen sijaan ensimmäinen lasillinen ruoan kanssa

2) Päätä, kuinka pitkään ensimmäisten lasillisten pitää kestää

3) Osta vain se, minkä olet ennalta suunnitellut juovasi – älä siis osta kotiin juotavaa vain siksi, että sitä olisi saatavilla