WHO varoittaa supertippurin leviämisestä – korona osasyynä epidemiaan

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman terveysjärjestö on varoittanut seksitauti tippurin perinteistä vahvemman muodon leviämisestä. Senkin leviämisestä voidaan WHO:n mukaan syyttää epäsuoraan koronapandemiaa. Maailman terveysjärjestön mukaan niin kutsutu supertippurin tartuntalukemat ovat kasvaneet ympäri maailmaa.

Lääkkeet tehoavat kyseiseen tippurin muotoon tavanomaista heikommin. Tämä johtuu The Sun -lehden mukaan antibioottien käytön lisääntymisestä koronapandemian myötä.

Koronapotilaille määrättiin viruksen leviämisen alkuvaiheissa yleisesti atsitromysiini-antibioottia. Antibioottien liikakäyttö voi puolestaan kiihdyttää antibioottiresistanssia tippuria aiheuttavassa gonorokibakteerissa. Lisäksi pandemia on monissa maissa aiheuttanut häiriöitä sukupuolitautiklinikoiden toiminnassa, minkä myötä monet tippuritartunnat ovat jääneet dianosoimatta.

Tippuri voi oireilla miehillä muun muassa kellertävänä virtsaputken vuotona, kirvelynä virtsatessa ja tihentyneenä virtsaamistarpeena, ja naisilla esimerkiksi alavatsakipuna, valkovuotona ja kirvelynä virtsatessa. Joskus tauti voi kuitenkin olla myös oireeton. Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa muun muassa hedelmättömyyttä ja HIV-tartunnan riskin moninkertaistumista.