Tekstiiliteollisuus saastuttaa toiseksi eniten maailmassa – ostatko vielä kertakäyttömuotia?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmisiä on herätelty aikojen saatossa vastuullisempiin valintoihin muun muassa ruokailutottumuksissaan ja liikennevälinevalinnoissaan. Silti harva muistaa, että tekstiili- ja muotiteollisuus on jo maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala, joka tuottaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä.

LAB-ammattikorkeakoulun mukaan yli 40 prosenttia tekstiiliteollisuuden kasvihuonepäästöistä olisi kuitenkin ratkaistavissa pelkästään vaatteiden pidempiaikaisella käytöllä. Tekstiiliteollisuuden ydinongelmat kulminoituvat kasvihuonepäästöihin, vedenkulutukseen ja uusiutumattomiin luonnonvaroihin.

LABin tekstiilien ja muovien materiaalikiertojen johtavan asiantuntijan ja tutkimustiimin vetäjä Kirsti Curan mukaan tekstiiliteollisuus on murroksessa. Maailmanlaajuinen pandemiatilanne on laittanut monet miettimään kuluttamiskäyttäytymistään. Jokainen kuluttaja voi vaikuttaa osaltaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen hankkimalla laadukkaita tuotteita ja huoltamalla niitä hoito-ohjeiden mukaisesti.

– Ostohinnaltaan arvokkaampi tuote voi kovalla käytöllä osoittautua lopulta edullisemmaksi ostokseksi kuin halpa ja huonolaatuisista materiaaleista valmistettu vaate, jota pidät korkeintaan muutaman kerran – jos sitäkään. Vaateteollisuuden nykyiset kasvihuonepäästöt pienenisivät jopa yli 40 prosenttia pelkästään sillä, että vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin, Cura sanoo.