Museovirastoilta karut luvut koronavuodesta: Käyntimäärä väheni kolmella miljoonalla

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomen museot olivat viime keväänä kiinni noin kaksi ja puoli kuukautta ja osa museoista suljettiin uudestaan loppuvuodesta. Tämä vaikutti synkästi museoiden kävijämääriin. Museotilastossa on mukana 150 museota, jotka ylläpitävät yli 300:a museokohdetta.

– Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan vuonna 2020 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin noin 4,5 miljoonaa kertaa. Vuonna 2019 museokäyntejä tilastoitiin 7,6 miljoonaa, eli käyntimäärät vähenivät reilulla kolmella miljoonalla käynnillä edellisvuoteen verrattuna, Museovirasto tiedottaa.

Joissakin museoissa kävimäärät puolestaan lisääntyivät vilkastuneen kotimaanmatkailun ansiosta. Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalon mukaan kotimaan matkailun vetovoima kesäkuukausina ja kiinnostavat näyttelysisällöt nostivat Suomen kansallismuseon kohteiden kävijämääriä erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella linnoissa ja Suomen merimuseossa jopa ennätyksiin aiempiin kesiin verrattuna.

Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2020 olivat

1. Ateneumin taidemuseo: 209.763 käyntiä

2. Nykytaiteen museo Kiasma: 162.501 käyntiä

3. Vapriikki: 149.065 käyntiä

4. Amos Rex: 129.924 käyntiä

5. Kansallismuseo: 109.809 käyntiä