Hope-luotain saavutti Marsin kiertoradan – lähetti upean ensimmäisen kuvan planeetasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Hope-luotain laukaistiin avaruuteen heinäkuussa 2020, määränpäänään Mars. Nyt luotain oli yli puoli vuotta kestäneen lentonsa pääteeksi saavuttanut planeetan kiertoradan.

Kiertoradalle asetettuaan Hope otti ensimmäiset kuvansa Marsista, ja lähetti ne takaisin Maahan. Nyt Arabiemiirikuntien avaruushallinto on julkaissut planeetasta otetun näyttävän otoksen. Marsin pinnalta voidaan erottaa muun muassa kolme rivissä olevaa kilpitulivuorta ja aurinkokunnan suurimman tulivuoren, Olympus Monsin, joka on juuri ja juuri ilmestyvässä näkyviin planeetan varjosalta puolelta.

Hope-luotaimen tehtävänä on erityisesti tutkia läpikotaisesti Marsin kaasukehää. Tavoitteena on auttaa ttukijoita ymmärtämään paremmin planeetan sääolosuhteita ja esimerkiksi sitä, kuinka ne vaihtelevat kaasukehän eri kerrosten välillä. Marsiin lähetettiin viime heinäkuussa myös kaksi muuta luotainta, NASAn Perseverance-kulkijaa mukanaan kuljettama Mars 2020 ja planeetan kiertoradan keskiviikkona saavuttanut Kiinan Tinawen-1.