Avaruusluotain laskeutuu Marsiin suorassa lähetyksessä – lähetys alkaa kello 21.15

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA lähetti taannoin Marsiin Perseverance-luotaimen, jonka on määrä laskeutua torstai-iltana. Suora lähetys verkossa alkaa noin kello 21.15 Suomen aikaa. Luotaimen on perillä määrä laskeutua vanhaksi järven pohjaksi epäillylle paikalle Jezeron kraateriin. Katso lähetys alla olevasta videoikkunasta.

Perseverance-luotain vie Punaiselle planeetalle myös ihmiskunnan ensimmäisen avaruushelikopterin. Sen on määrä lentää Marsin pinnalla, jotta kykenisi tutkimaan mahdollisimman suuren alueen. Ingenuity-niminen avaruushelikopteri voi mullistaa tavan, jolla ihmiskunta tutkii muita planeettoja. Kyseessä on aurinkovoimaa käyttävä laite, jonka on tarkoitus laskeutua Marsiin 18. helmikuuta.

NASA/JPL-Caltech

Ingenuity ja Perseverance kuvaavat Marsin pinnalla videota, jonka ne lähettävät maapallolle, mutta avaruushelikopteria ryhdytään käyttämään alustavien tietojen mukaan vasta muutaman kuukauden kuluttua. Aika näyttää löytävätkö laitteet Marsin pinnalta merkkejä elämästä. Mikäli Ingenuity toimii, on kyseessä ensimmäinen ihmiskunnan toisella planeetalla ohjaama lentolaite. Laitteet lähetettiin kohti Marsia heinäkuussa 2020.