Kansallispuistojen kutsu on Vuoden matkakirja 2020 – tarjoaa vinkkejä patikointireissuille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsu -niminen kirja on valittu Vuoden matkakirjaksi 2020. Teos syntyi kirjailijan kiinnostuksesta kansallispuistoja kohtaan sekä isän ja pojan yhteisestä harrastuksesta. Kirja on tarkoitettu kaikille luonnossa liikkuville.

Kirjan kerrotaan tarjoavan vinkkejä patikointireissuille, henkeäsalpaavia maisemia ja hymyn huulille tuovaa tarinointia eräreissuilta. Tomi Kontio on ansioitunut aiemmin runoilijana ja Italiaan keskittyvien kirjojen laatimisessa. Hänen teoksensa eroaa hieman muista kansallispuistokirjoista ja retkeilyoppaista.

– Kontio on kaupunkilaismies, josta sukeutui harrastajaretkeilijä. Hän kertoo puistojen reiteistä ja näkymistä, mutta osa teksteistä kuvaa Kontion elämää, sanailua perheen kanssa ja paikallis­historiaa. Joskus nämä osiot ovat arkisia, parhaimmillaan koskettavia ja oivalluksia herättäviä. Kirjailijan ottamat hyvät kuvat sekä isän ja pojan yhteisyyden tuntu ilahduttavat. Inspiroiva teos, kiittää Vuoden matkakirjan valinneen Mondo-lehden palkintoraati.