NASA julkaisi lisää Perseverancen taltioimaa materiaalia Marsista – upea 360 asteen video

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA lähetti taannoin Marsia kohti Mars 2020 -avaruusluotaimen, joka saavutti määränpäänsä viime viikolla. Luotaimen mukana planeetan pinnalle lähetettiin Perseverance-niminen kulkija. Se tulee muun muassa keräämään maaperänäytteitä, etsimään merkkejä muinaisesta elämästä ja tutkimaan, voitaisiinko Marsin kaasukehän hiilidioksidista valmistaa happea.

Perseverance on varustettu lukuisilla kameroilla, joista osa kykenee taltioimaan korkealaatuista kuvaa. Nyt NASA on julkaissut kulkijan ikuistman näyttävän panoraamavideon. Youtuben 360 asteen ominaisuuden ansiosta videon kuvakulmaa on mahdollista liikuttaa vapaasti, jolloin katsojalle aukeaa huikean laaja näkymä punaisen planeetan pinnalle.

Perseverancessa on yhteensä 19 kameraa, muun muassa Mastcam Z -kamerat. Ne kykenevät kuvaamaan vielä tähän saakka nähtyjä otoksia tarkempia kuvia. Jezero-kraateriin laskeutuneen kulkijan ikuistamaa uutta materiaalia päästään siis todennäköisesti ihastelemaan internetissä vielä jatkossakin.