Valtava jäätulivuori hämmästyttää – luonnonmuodostelma jo 14 metriä korkea

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kazakstanissa on viime päivinä päästy ihmettelemään näyttävää luonnonilmiötä. Almatyn alueella sijaitsevalle lumiselle kentälle on kohonnut jäätulivuoreksi kutsuttu muodostelma. Se yltää jopa 14 metrin korkeuteen.

Jäätulivuori muodostui maanalaisesta lähteestä peräisin olevan vesisuihkun ansiosta. Nopeasti jäätynyt vesi on kasaantunut kartiomaiseksi muodostelmaksi, jonka huipulla sijaitsee höyryävä ja tulivuoren kraateria muistuttava aukko. Muodostelman ympärille on syntynyt jääkenttä.

Maanalaisen lähteen vesi muodosti alueelle niin kutsutun jäätulivuoren jo viime vuonna, mutta tuolloin muodostelma oli tämänvuotista matalampi. Kevään saapuessa lähteellä on toisenlainen vaikutus. Alueen kasvillisuus kukoistaa kesäisin vihreänä alapuolella virtaavan veden ansiosta.