New Yorkia suurempi jäävuori irtosi Etelämantereesta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Etelämantereesta on irronnut valtava osa jäätikköä. Irronneen jäävuoren koko on noin 1 270 neliökilometriä. Se on siis pinta-alaltaan suurempi, kuin New Yorkin kaupunki.

Tutkijoiden mukaan jäävuori irrottautui Bruntin jäähyllystä perjantaina. Halkeamispaikan läheisyydessä sijaitsee Iso-Britannian Halley-tutkimuslaitos. Se on kuitenkin parhaillaan tyhjillään, sillä tutkijat poistuivat tutkimuslaitokselta helmikuun alussa Etelänavan talven ajaksi.

Jäävuoren irtautuminen ei tullut tukijoille yllätyksenä. Sen on odotettu tapahtuvan jo vuosien ajan 150 metrin paksuiseen jäähyllyyn ilmestyneiden halkeamien vuoksi. Etelänapamannerta tutkiva British Antarctic Survey siirsi jo vuonna 2016 Halley-tutkimusasemaa sisämaahan päin varotoimenpiteenä, uutisoi CNN.