Tutkimus: Naiset ovat miehiä stressaantuneempia arjessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa naisista on kuin ikiliikkujia, jotka aloittavat aamunsa joogalla. Sen jälkeen he muistavat päivittää yltiöpositiivisen päivityksen sosiaaliseen mediaan kuvaten unelmien aamupalaa chia-siemenineen. He vievät lapset päiväkotiin tai kouluun huoliteltuna ja iloisena.

Nämä naiset aloittavat työpäivänsä suurella mielenkiinnolla, käyvät sen jälkeen lenkillä, ja valmistavat perheellen ateriat valmiiksi. Sen jälkeen he siivoavat kodin ja muistavat samalla tarkastaa lasten läksyt, viedä heidät harrastuksiin ja käydä itse esimerkiksi kasvohoidossa. Tenavien mentyä sänkyyn muistetaan antaa spesiaaliläheisyyttä kumppanille, kunnes nukahdetaan onnellisena. Todellisuus on hyvin harvoin tätä.

Herbalife Nutritionin tammikuussa toteuttama kyselytutkimus kartoitti suomalaisten hyvinvointia ja terveystottumuksia. Tulosten mukaan erityisesti naiset kaipaavat parannusta hyvinvointinsa tasoon – moni kokee arjessaan usein stressiä ja on tyytymätön liikunnan määrään ja energiatasoonsa.

Herbalife Nutritionin tutkimusyhtiö YouGovilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten naisten ja miesten välillä on selkeitä eroja koetussa arjen hyvinvoinnissa. 54 prosenttia naisista kokee arjessaan usein stressiä, kun miehistä vastaava osuus on 40 prosenttia. Naisista 56 prosenttia ja miehistä 44 prosenttia tuntee olonsa liian väsyneeksi. Tämä vaikuttaa tuhoisasti liikuntatottumuksiin, yöuniin ja ruokavalioon.

– Stressin, väsymyksen, huonon ruokavalion ja liikunnan puutteen yhdistelmä voi synnyttää ikävän noidankehän, jossa ihminen syö aiempaa huonommin ja samalla kokee, että pitäisi liikkua enemmän. Ongelma ei koske vain ihmisten vapaa-aikaa, vaan tähän on tartuttava myös yrityksissä ja mietittävä, miten ihmisiä voitaisiin auttaa huolehtimaan jaksamisestaan paremmin muun muassa liikuntamahdollisuuksiin ja ravitsemusvaihtoehtoihin panostamalla, Herbalife Nutritionin Pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann ohjeistaa.