Ihmisoikeusjärjestö huolissaan rokotustahdista – yli 17 000 terveydenhuollon ammattilaista kuollut koronaan

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Amnesty Internationalin, PSI:n ja UNI Global Unionin tuore analyysi kertoo, että maailmassa on kuollut jo 17.000 terveydenhuollon ammattilaista koronavirukseen. Analyysi on tehty yli 70 maan hallinnon, median, liittojen ja kansalaisyhteiskunnan julkaiseman datan pohjalta.

Koronavirukseen kuolleiden terveydenhoidon ammattilaisten määrä on todennäköisesti suurempi kuin mitä tilastot kertovat. Joidenkin valtioiden datankeruu on puutteellista. Tällä hetkellä yli puolet kaikista rokotteista on maailman 10 rikkaimman valtion hallussa. Samaan aikaan yli 100 maassa yksikään terveydenhuollon työntekijä ei ole saanut rokotetta.

– On kestämätöntä, että terveydenhuollon henkilöstölle ei vieläkään riitä rokotteita monissa maissa. Rokotteiden globaalia tuotantoa ja jakelua on tehostettava merkittävästi. Lääkeyhtiöiden tulee jakaa rokoteteknologiaansa ja rikkaiden maiden tulee tukea köyhempien maiden rokotehankintoja huomattavasti nykyistä enemmän, sanoo Amnestyn taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato.