Onko tämä meteoriitti peräisin muinaiselta planeetalta?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saharan autiomaahan vuonna 2020 pudonneesta meteoriitista on paljastunut yllättäviä piirteitä. Noin 4,6 miljardia vuotta vanha kappale on vanhin koskaan löydetty avaruudesta peräisin oleva vulkaaninen kivi.

Noin 32 kilon painoinen Erg Chech 002 -meteoriitti koostuu andesiittina tunnetusta aineesta, ja on noin 20 miljoonaa vuotta Maapalloa vanhempi. Rakenteensa ansiosta sen uskotaan olevan alun perin peräisin aurinkokunnan varhaisen protoplaneetan kuoresta. Protoplaneetalla tarkoitetaan vasta syntymässä olevaa planeettaa.

Protoplaneetoista peräisin olevien osien löytyminen on IFL Science -sivuston mukaan harvinaista. Ne nimittäin päätyivät lopulta törmäämään toisiinsa ja joko tuhoutumaan tai muodostamaan nykyiset planeetat, kuten Maan, Venuksen ja Marsin. Tutkijoiden mukaan Erg Chech 002 -meteoriittia tutkimallavoi olla mahdollista ymmärtää paremmin, kuinka aurinkokunnan planeetat ovat syntyneet.