Torju ruokahävikkiä juhlapyhinä – käytä lihapadan tähteet herkulliseen paistokseen

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruokakaupat olivat kiinni ennen vanhaan juhlapyhien ajan. Tästä saattoi syntyä tapa, jolloin kaappi täytetään äärimmilleen. Sitten ruoka ehtii mennä vanhaksi. Pääsiäiseen kuuluvat kananmuna, lammas, kala- ja kanaruoat, mämmi, pasha, suklaamunat, rahkaherkut.

Pääsiäinen on perinteinen suomalainen ruokajuhla, johon kuuluu monenlaisia ruokaperinteitä. Kehityspäällikkö Marita SuontaustaMaa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta muistuttaa, että hyvällä suunnittelulla voi torjua pyhien reilusta ruokatarjonnasta mahdollisesti aiheutuvaa ruokahävikkiä.

– Ruokailijoiden määrän varmistaminen etukäteen on todella oleellista. Ruokaa ei kannata valmistaa kohtuuttoman paljon vain varmuuden varalle. Pyhien jälkeen kannattaa valmistaa ruokia, joihin on helppo häivyttää juhlaherkkujen tähteitä, Suontausta muistuttaa ja vinkkaa liharuokien tähteille kätettävän paimenen paistoksen.

Paimenen paistos4 annosta1 sipuli1 rkl rypsiöljyä400 g (karitsan) jauhelihaa (tai lihapadan tähteet tms.)2-3 (200 g) porkkanaapala (150 g) lanttuapala (100 g) mukulaselleriä1 dl punaisia linssejä tai 2 dl kypsiä papuja1 dl kasvislientä tai vettä0,5–1 tl kuivattua timjamia0,5 tl kuivattua rosmariinia1 tl maustepippuria0,5 tl mustapippuria0,5–0,75 tl suolaa

Kuorrutus:5-7 kpl (500 g) jauhoista perunaa2 kpl (300 g) palsternakkaa2–2,5 dl kasvislientä2 tl kasvimargariinia tai voi-kasviöljyseosta

Kuori ja pilko peruna ja palsternakka kuorrutusta varten ja pane kasvisliemeen kiehumaan. Kuori ja pilko muut juurekset valmiiksi.

Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja kypsennä. Lisää juurekset, linssit tai pavut, tilkka nestettä sekä mausteet ja hauduta välillä sekoittaen noin 20 minuuttia.

Soseuta kypsä peruna ja palsternakka liemeen ja mausta kasvimargariinilla. Kaada jauhelihaseos isohkon voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä juuressose päälle. Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia ja tarjoa vihreän salaatin kanssa.