Torju ruokahävikkiä juhlapyhinä – käytä lihapadan tähteet herkulliseen paistokseen

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruokakaupat olivat kiinni ennen vanhaan juhlapyhien ajan. Tästä saattoi syntyä tapa, jolloin kaappi täytetään äärimmilleen. Sitten ruoka ehtii mennä vanhaksi. Pääsiäiseen kuuluvat kananmuna, lammas, kala- ja kanaruoat, mämmi, pasha, suklaamunat, rahkaherkut.

Pääsiäinen on perinteinen suomalainen ruokajuhla, johon kuuluu monenlaisia ruokaperinteitä. Kehityspäällikkö Marita SuontaustaMaa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta muistuttaa, että hyvällä suunnittelulla voi torjua pyhien reilusta ruokatarjonnasta mahdollisesti aiheutuvaa ruokahävikkiä.

– Ruokailijoiden määrän varmistaminen etukäteen on todella oleellista. Ruokaa ei kannata valmistaa kohtuuttoman paljon vain varmuuden varalle. Pyhien jälkeen kannattaa valmistaa ruokia, joihin on helppo häivyttää juhlaherkkujen tähteitä, Suontausta muistuttaa ja vinkkaa liharuokien tähteille kätettävän paimenen paistoksen.

Paimenen paistos

4 annosta

1 sipuli

1 rkl rypsiöljyä

400 g (karitsan) jauhelihaa (tai lihapadan tähteet tms.)

2-3 (200 g) porkkanaa

pala (150 g) lanttua

pala (100 g) mukulaselleriä

1 dl punaisia linssejä tai 2 dl kypsiä papuja

1 dl kasvislientä tai vettä

0,5–1 tl kuivattua timjamia

0,5 tl kuivattua rosmariinia

1 tl maustepippuria

0,5 tl mustapippuria

0,5–0,75 tl suolaa

Kuorrutus:

5-7 kpl (500 g) jauhoista perunaa

2 kpl (300 g) palsternakkaa

2–2,5 dl kasvislientä

2 tl kasvimargariinia tai voi-kasviöljyseosta

Kuori ja pilko peruna ja palsternakka kuorrutusta varten ja pane kasvisliemeen kiehumaan. Kuori ja pilko muut juurekset valmiiksi.

Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja kypsennä. Lisää juurekset, linssit tai pavut, tilkka nestettä sekä mausteet ja hauduta välillä sekoittaen noin 20 minuuttia.

Soseuta kypsä peruna ja palsternakka liemeen ja mausta kasvimargariinilla. Kaada jauhelihaseos isohkon voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä juuressose päälle. Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia ja tarjoa vihreän salaatin kanssa.