Koirat voivat pelätä hengityssuojaa – näin totutat lemmikin maskiin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koirat voivat pelätä tai vierastaa hengityssuojaa käyttävää omistajaansa tai muita maskilla varustettuja ihmisiä. Koiran voi olla vaikeampi lukea ihmisen kehonkieltä ja ilmeitä sekä äänensävyjä. Agria Eläinvakuutus listaa vinkkejä miten koiran voi totuttaa kasvomaskeihin.

– Pentuaikana yksi tärkeimmistä asioista on koiranpennun sosiaalistaminen eli totuttaminen monenlaisiin eri asioihin, paikkoihin ja tilanteisiin, joihin koira tulee todennäköisesti törmäämään elämänsä aikana, esimerkiksi toisiin koiriin, autoiluun, lapsiin ja polkupyöräilijöihin. Totuttamalla koiran monenlaisiin eri asioihin, koira oppii suhtautumaan niihin rennosti eikä esimerkiksi ala pelätä niitä. Siksi koira on hyvä totutella myös kasvomaskeja käyttäviin ihmisiin, Agria Eläinvakuutuksesta kerrotaan.

1. Istu lattialle tai sohvalle koirasi kanssa ja anna sen tutkia kasvomaskia. Palkitse ja kehu koiraa. Älä kuitenkaan anna koiran repiä tai pureskella kasvomaskia.

2. Kun koira on tutkinut maskia käsissäsi, nosta se kasvoillesi. Palkitse ja kehu koiraa. Toista muutamia kertoja.

3. Aseta nyt maski kasvoillesi. Palkitse ja kehu koiraa. Ota sitten maski pois ja toista. Koira kannattaa palkita silloin, kun sinulla on maski päällä eikä vasta, kun olet ottanut sen pois.

4. Jatka harjoittelua eri paikoissa ja asennoissa, esimerkiksi anna koiralle ruoka maski päällä ja pidä maski päällä lyhyen ulkoilun ajan. Jos mahdollista, harjoittele erilaisten maskien kanssa.