Tee vuoden suurin luontotekosi – perusta oma niitty

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yle aloitti viime vuonna Pelasta pörriäinen -kampanjan, jonka innoittamana rakennettiin hyönteishotelleja lentäville ja ryömiville ötököille. Leikattu nurmikko on hyönteisille kuin karu autiomaa. Nyt kannattaa panostaa kauniiden niittyjen perustamiseen.

Niityksi sopii viljelykäytöstä poistettujen peltojen lisäksi erilaiset rinteet, tienpientaret ja muut maat, joissa on vettä hyvin läpäisevä aines. Niitylle on paistettava aurinko ja tultava tasaisesti valoa, joten etelään tai länteen avautuvat niityt menestyvät parhaiten.

Niityt ovat suomalaisia perinnemaisemia, joiden perustaminen alkaa maan kääntämisestä. Ensin poistetaan juuret ja rikkaruohot, sitten hankitaan niitylle tarkoitettuja kotimaisia siemensekoituksia. Ne kylvetään maahan ohjeiden mukaan. Niityt niitetään yleensä kaksi kertaa kesässä: Juhannuksen jälkeen ja alkusyksystä. Lisätietoa niityn perustamisesta: Yle