Stara luonto

Koti & Asuminen Lifestyle

Haluatko pelastaa maailman? Älä käytä näitä tavaroita arjessa

Jätteiden kierrättäminen säästää ympäristöä. Ympäristöä voi säästää kuitenkin jo kulutusvaiheessa ennakoimalla, mitä tuotteita kannattaisi välttää liiallisen kuormittamisen estämiseksi. CNN on nyt listannut 11 jokapäiväistä tuotetta, joiden käyttämistä kannattaa harkita kaksi kertaa.

Ensimmäisenä listalle nousevat kahvikoneissa käytettävät kertakapselit. Seuraavaksi CNN:n artikkelissa mainitaan pieniä muovihelmiä sisältävät hammastahnat. Kolmantena kannattaa välttää puisten syömätikkujen käyttämistä, sillä niitä varten kaadetaan vuosittain neljä miljoonaa puuta. Myös kosteusliinat pääsevät listalle niiden sisältämän muovisekoitteen vuoksi.

Ruokaostokset on hyvä pakata kestokasseihin muovipussien sijaan. Kertakäyttöiset patterit on järkevä korvata ladattavilla versioilla. Markkinoilla on myös muovisia teepusseja, joiden käyttö ei ole millään muotoa järkevää tai tarpeellista. Joissakin saippuoissa on triklosaani-nimistä ainetta, jonka on tutkittu aiheuttavan haitallisia vaikutuksia vesistöihin. Vaikka tuotteen käyttö on kielletty Euroopan unionin alueella, voi sitä kulkeutua maahamme muualta.

E-pillereitä ei saa koskaan vetää vessanpöntöstä alas, sillä ne aiheuttavat muutoksia kalakantoihin ja sitä kautta ekosysteemiin. Myös styroksia kannattaa vältellä sen vaikean kierrätettävyyden takia. Jätä kertakäyttöiset partahöylät ja muut muoviset kertakäyttötavarat kauppojen hyllyille. Kestävä kehitys on maapallon selviytymisen elinehto.

#waste #coffeecapsule

A photo posted by @darren.fg on

Viihdeuutiset

Kaikkien aikojen luontodokumentti saa jatkoa – Planet Earth 2 -traileri julki

BBC-kanavan tuottama Planet Earth, eli Planeettamme Maa, lukeutuu kaikkien aikojen suosituimpiin ja kalleimpiin luontoa käsittelleisiin dokumenttisarjoihin. Vuonna 2006 julkaistussa sarjassa tutustuttiin planeettamme eri kolkkien monimuotoiseen luontoon teräväpiirtokuvan ja David Attenboroughin kertojaäänen saattelemana.

Nyt maailmanlaajuiseksi hitiksi kohonnut Planet Earth on saamassa jatkoa. 4K-resoluutiolla kuvattu Planet Earth 2 saa The Independent -lehden mukaan ensiesityksensä BBC One -kanavalla tämän vuoden marraskuussa. Edeltäjän tapaan luontodokumentin kertojana toimii Sir David Attenborough.

Planet Earth 2 -traileri on nyt julkaistu, ja se on katsottavissa Youtubessa. Sigur Ros -yhtyeen musiikin säestämän trailerin perusteella maapallon luontoa päästään tälläkin kertaa ihmettelemään upeiden kuvien voimin.

Ruoka Viihdeuutiset

4 helppoa tapaa pienentää hiilijalanjälkeäsi

Ilmaston lämpenemisestä kiinnostuneet ovat voineet tehdä elämäänsä jo pysyviä muutoksia, joiden avulla he pienentävät omaa hiilijalanjälkeään. Monet muutokset voivat tuntua liian vaikeilta ja radikaaleilta osalle ihmisistä, minkä vuoksi ajatus koko ilmastonmuutoksesta halutaankin usein sulkea vain pois.

Elite Daily -lehti kertoi neljä helppoa muutosta, joiden avulla jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

1. Syö vähemmän lihaa

Ihmiset syövät noin 100 grammaa lihaa päivässä. Tämän määrän puolittaminen vähentää omaa hiilijalanjälkeä jo 30 prosentilla. Jo pelkän punaisen lihan syömisen vähentäminen tekee ison vaikutuksen. Naudanlihan tuottamiseen tarvitaan 28 kertaa enemmän maata ja 11 kertaa enemmän vettä kuin porsaan- tai kananlihan tuottamiseen.

2. Osta paikallista ja luomua

Kun ostat kaupasta tuotteen, joka on tuotettu lähitilalla, sen kuljetuksista on varmasti koitunut ympäristölle pienin mahdollinen haitta. Lähituotannon lisäksi kannattaa valita tuotteet, jotka ovat luomua.

3. Älä heitä ruokaa roskiin

Ruokaa ostaessa ja laittaessa kannattaa kiinnittää huomiota määrään. Ruoan roskiin heittämisessä menee rahan tuhlaamisen lisäksi hukkaan sen valmistukseen käytetty maa, energia, vesi sekä pääoma.

4. Vältä prosessoituja tuotteita

Ruoan valmistus, pakkaaminen, pakastaminen, purkittaminen ja kuivaaminen vievät paljon energiaa. Koita valita kaupasta aina tuotteita, joita on käsitelty mahdollisimman vähän. Ota välillä myös ruokaa laittaessasi huomioon se, että ruoan valmistamiseen menisi mahdollisimman vähän sähköä ja vettä.

Viihdeuutiset

Ranska kielsi muoviset kertakäyttöastiat

Ranska haluaa olla maiden kärkijoukoissa taistelemassa ilmaston lämpenemistä vastaan. Nyt Ranskassa on ajettu läpi lakimuutos, jonka myötä tavalliset kertakäyttölautaset, -mukit ja aterimet poistetaan myynnistä kokonaan.

The New York Times -lehden mukaan uusi laki tuli voimaan viime kuussa, ja sen myötä kaikki tällä hetkellä myynnissä olevat kertakäyttöastiat tulevat poistumaan myynnistä kokonaan. Jatkossa Ranskassa myytävien kertakäyttöisten astioiden tulee olla täysin kompostoitavia.

Kompostoitavuuden lisäksi uusien lainmukaisten kertakäyttöastioiden tulee olla valmistettu ainakin osittain bioperäisistä raaka-aineista. Yritykset, joita uudistus koskee, saavat muutaman vuoden aikaa mukautua uuteen lakiin. Kaikki tuotteiden valmistusta koskevat muutokset tulee olla valmiina vuoden 2020 tammikuuhun mennessä.

Terveys Viihdeuutiset

Verenpaine alemmaksi luonnon antimilla

Monet ihmiset kärsivät korkeasta verenpaineesta. Korkea verenpaine lisää riskiä sairastua moniin erilaisiin sairauksiin, joita ovat muun muassa diabetes ja metabolinen oireyhtymä, minkä lisäksi henkilön näkö voi heikentyä ja sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riski kasvaa huomattavasti.

Moni laskee verenpainettaan lääkkeiden avulla, mutta apua pystyy Healthline-sivuston mukaan löytämään myös monista luonnollisista kasveista ja mausteista. Esimerkiksi basilikan ja kardemumman on huomattu alentavan verenpainetta.

Myös kanelilla on nähty hyviä vaikutuksia verenpaineen laskuun, minkä lisäksi kaneli auttaa myös diabeteksen hoidossa. Pellavansiemenet, valkosipuli ja inkivääri auttavat myös alentamaan verenpainetta. Pellavansiemenet sisältävät suuria määriä omega 3 -rasvahappoja, jotka tutkitusti auttavat korkeaan verenpaineeseen.

Valkosipuli alentaa verenpainetta laajentamalla verisuonia, ja inkivääri auttaa vilkastuttamalla verenkiertoa ja rentouttamalla verisuonien ympärillä olevia lihaksia. Sekä valkosipuli että inkivääri auttavat verta virtaamaan vapaammin, minkä vuoksi verenpainekin laskee.

Viihdeuutiset

Pikkupoika löysi viisiapilan – uskomaton toivomus

Neliapilaa on perinteisesti pidetty onnea tuottavana tai peräti eräänlaisena taikakaluna. Brittiläinen Archie Morgan löysi viisiapilan ja nousi sen avulla kuuluisuuteen. Pojan toive löi nimittäin kaikki ällikältä.

Huffington Post kertoo kuusivuotiaasta Archiesta, joka löysi viisilehtisen apilan isovanhemmillaan kyläillessään. Ihmiset ovat löytäneet neli-, viisi- tai jopa seitsenapiloita ennenkin, mutta kukaan ei arvannut mitä pieni poika toivoisi onnenkasvin löydettyään.

Newton Abbotin niityltä apilan löytänyt poika fanittaa brittien monarkiaa, joten Archie toivoi, että kuningatar Elisabet II eläisi ikuisesti. Valtionpäämies täytti vastikään 90 vuotta. Viisiapiloita kasvaa yksi 20.000 apilan joukossa. Archien äiti on kertonut medialle, että neliapiloiden etsiminen on tenavan lempipuuhaa.

Viihdeuutiset

Kuvailmiö leviää verkossa – alastomana luonnon helmassa

Aidan Weltner on 20-vuotias yliopisto-opiskelija, joka rakastaa luontoa ja valokuvaamista. Hän on perustanut GetYourAssIntoNature.com -nimisen verkkosivuston, joka on pyhitetty täysin luonnolle ja ihmisten paljaille takapuolille, jotka nauttivat luonnosta.

Verkkosivuston lisäksi Weltner on perustanut samalla nimellä toimivan Instagram-tilin, jossa hän julkaisee ihmisten hänelle lähettämiä kuvia. Kuvissa kaunis luonto ja upeat maisemat ovat todella suuressa asemassa, mutta kuvan ydin on kuitenkin siinä näkyvät paljaat takapuolet.

Weltner kehottaa ja inspiroi ihmisiä Instagram-kanavallaan menemään takaisin luontoon ja olemaan yhtä luonnon kanssa. Parhaiten luonnon kanssa pääsee miehen mukaan kosketuksiin niin, että nauttii sen tarjoamasta näkymästä täysin ilkosillaan.

#waterfallwednesday is also dedicated to butts and your boo thang, not just waterfalls // #getyourassintonature

Kuva, jonka Get YOUR Ass Into Nature (@getyourassintonature) julkaisi

Embrace everyone and everything with open arms // Emerald Lake, Necklace Valley, Skykomish, WA // #getyourassintonature

Kuva, jonka Get YOUR Ass Into Nature (@getyourassintonature) julkaisi

Here's to adventures future and past! // Zion NP, UT // #getyourassintonature

Kuva, jonka Get YOUR Ass Into Nature (@getyourassintonature) julkaisi

One hand in the sky and one in the earth! Have a great weekend everyone! // Coyote Butte, AZ // #getyourassintonature

Kuva, jonka Get YOUR Ass Into Nature (@getyourassintonature) julkaisi