Hämmästyttävä näky – porot muodostavat valtavan pyörteen vaaran uhatessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Napa-alueilla elävillä poroilla ja peuroilla on jokseenkin epätavallinen keino suojata laumaa hyökkääjiltä. Vaaran uhatessa ne muodostavat yhdessä valtavan pyörteen suojellakseen poikasiaan.

Porosykloniksi kutsuttuun ilmiöön tutustutaan viraalina levinneillä videoilla. Venäläisen Lev Fedoseyevin Kuolan niemimaassa ikuistamalla drone-videolla nähdään yläpuolelta käsin, kuinka lauman porot liikkuvat ympyrässä muodostaen valtavan pyörteen. Sen tarkoituksena on pelottaa saalistajat pois ja suojella pyörteen keskiössä turvassa olevia lauman pienimpiä.

Porosykloneihin tutustutaan myös BBC:n Wild Way of the Vikings -dokumenttisarjasta peräisin olevalla videolla. Siinä lauman jäsenet muodostavat suurikokoisen pyörteen lumeen heti nähdessään metsästäjän nuolen ilmassa.