Yyterin nudistiranta suljetaan – syynä muiden vieraiden valitukset

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ihmisen alastomuus on luonnollista. Silti se koetaan häpeälliseksi ja eräänaliseksi tabuksi. Maailmalla on useita nudistirantoja ja jopa naturisteille kokonaan omistettuja lomaparatiiseja ja asuinkyliä. Porin Yyterissä on toiminut vuosikausien ajan yksi ja harvoista suomalaisten suosimista nakurannoista.

Naturistien aatteen ideana on nauttia elosta ilman rihman kiertämää ja he pitävät ilkosillaan kulkemista luonnollisena asiana. Sen sijaan alastomuutta vieroksuneet ovat tehneet elämäntapaa kannattavista auringonpalvojista valituksia Porin Yyterissä siinä määrin, että naturistipuoli on päätetty nyt sulkea. Yhtenä perusteluna on se, että nudistit eivät pysy heille rajatulla alueella, vaan vahingoittavat rannan imagoa ja pelottelevat lapsiperheitä.

– On aika kestämätön tilanne, kun meillä yöpyvä perhe lähtee pahaa aavistamatta rannalle ja törmääkin johonkin aivan muuhun. Se voi olla pelottava ja järkyttäväkin tilanne lapsille, eikä varsinaisesti tee hyvää kohteen imagolle, Yyteri Beachin yrittäjä Ekku Lehtonen kertoo.