Briteissä halutaan luopua painoindeksistä – termit alipainoinen ja ylipainoinen loukkaavat

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Painoindeksistä käytetään lyhennystä BMI, joka tulee englannin kielen sanoista body mass index. Painoindeksillä tarkoitetaan ihmisen painon ja pituuden suhdetta. Yleensä painoindeksillä mitataan ihmisten painoon liittyviä terveysriskejä oli henkilö oman painoindeksinsä mukana sitten alipainoinen tai ylipainoinen.

Kansanedustajat ovat vieneet Iso-Britanniassa eteen päin esitystä, jonka mukaan luovuttaisiin BMI-termistä kokonaan. Kansanedustajien mielestä painoindeksi on halventava ja aiheuttaa ihmisille vääristyneitä kuvia siitä minkä kokoisia he ovat. Esityksen mukaan lääkäreiden ei tulisi pitää painoindeksiä sen mittarina onko henkilö terve vai ei.

Painoindeksin mukaan ihmiset asetetaan kategorioihin alipainoinen, normaalipainoinen, ylipainoinen ja sairaalloisen ylipainoinen. Painoindeksin luku ei kuitenkaan kerro sitä mistä paino koostuu. Henkilö voi olla esimerkiksi hyvin lihaksikas ja saada sen vuoksi perinteisellä laskukaavalla luvun, jonka mukaan hän olisi ylipainoinen.

Kansanedustajat haluaisivat Daily Mail -sivuston mukaan saada lääkärit ja muut terveysviranomaiset käyttämään ajatusta, jossa mietitään terveyttä kokonaisuutena minkä tahansa kokoinen ihminen sattuukin olemaan. Tässä lähestymistavassa keskityttäisiin henkilön harrastaman liikunnan määrään ja ruokavalioon eikä hänen pituutensa ja painonsa suhteeseen.