NASA teki historiaa – lennätti helikopteria Marsissa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASAn Mars 2020-tutkimushanke on sujunut tähän saakka onnistuneissa merkeissä. Helmikuussa Marsin pinnalle laskeutui Perseverance-kulkija, jonka mukana planeetalle toimitettiin pienikokoinen, dronea muistuttava helikopteri Ingenuity.

Nyt NASA on tehnyt historiaa lennättämällä ensi kertaa ilma-alusta vieraalla planeetalla. Alle kaksikiloinen Ingenuity-kopteri nousi lentoon maanantaina kello 10:30 Suomen aikaa. Planeetan lento-olosuhteita kokeillut kopteri kohosi kolmen metrin korkeuteen.

Ingenuityn oli määrä suorittaa ensilentonsa Marsissa jo 11. huhtikuuta, mutta lentoa jouduttiin siirtämään tarkastusten ja komentosarjassa ilmenneen ongelman vuoksi. Helikopteri tulee jatkossa lentämään korkeammalle ja matkustamaan pidempiä matkoja Marsissa. Tutkijat toivovat historiallisen tempauksen tarjoavan tulevaisuudessa uusia tapoja tutkia aurinkokuntamme planeettoja.